Dostava je besplatna 
za sve narudžbe iznad 300 kn!

Radno vrijeme:

pon-pet 09.00-17.00

Kontakt:

Kaptol 25

Tel: 01 3739-082

Mob: 091 938 19 59

info@biodar.hr

Web shop > Sirova hrana > Organski sirovi kakao maslac 200g
Organski sirovi kakao maslac 200g

Organski sirovi kakao maslac 200g

Cijena: 92,00 Kn
Cijena za gotovinu: 87,40 Kn

Organski sirovi kakao maslac 200g

Ovaj indonezijski djevičanski kakao maslac je proizveden koristeći originalni sistem koji se podiže na licu mjesta i osigurava hladno prešanje zrna kakaa bez ugovornih obaveza sa velikom industrijom proizvodnje čokolade.

Kakao maslac se dobiva hladnim prešanjem zrna kakaa. Na sobnoj temperaturi je u krutom stanju, otapa se na temperaturi oko 34-38 stupnjeva. Njegova specifična kristalna struktura je idealna za pripremu čokolade. Ima najstabilniju strukturu od svih poznatih ulja i masti i vrlo se teško kvari. Tu osobinu zahvaljuje sadržaju velike količine prirodnih antioksidansa.

Osim što se koristi za proizvodnju čokolade, koristi se i u prirodnoj kozmetici kao sastojak u proizvodima za njegu kože (losioni, sapuni, kreme). Pomaže kod strija, ožiljaka i mrlja te daje koži vlažnost i mekoću. Štiti kožu od iritacija i vanjskih utjecaja pa je tako i sastavni dio balzama za usne.

Kakao je najbolji prirodni prehrambeni izvor sljedećih hranjivih tvari:

Magnezij: Čini se da je kakao broj 1 izvor magnezija u usporedbi s bilo kojom drugom namirnicom. Magnezij je jedan od uvelike alkalnih minerala. Pomaže srcu, mozgu i probavnom sustava (djeluje protiv začepljenja). Magnezij je također važan za razvoj snažnih kostiju. Ovo je vjerojatno primaran razlog zašto žene žude za čokoladom tijekom mjesečnog ciklusa. Magnezij pruža ravnotežu kemije mozga, razvija snažne kosti i povezan je s više sreće. Magnezij je najmanje zastupani mineral u
standardnoj ishrani. Kakao ima dovoljno magnezija da pomogne izjednačiti nedostatke ovog minerala.

Željezo: U 28 grama kakaa dobivamo 314% dnevne preporučene količine željeza. Željezo je ključan mineral u prehrani. Željezo je dio proteina koji prenosi kisik zvan hemoglobin koji odražava zdravlje naše krvi.

Krom: Krom je esencijalan mineral u tragovima koji pomaže izbalansirati krvni šećer. Gotovo 80% Amerikanaca pokazuje nedostatke ovog minerala u tragovima. Kakao ima dovoljno kroma da pomogne izjednačiti nedostatke ovog minerala.

Anandamid: Anandamid (tvar koja pruža osjećaj zadovoljstva i stvara dobro raspoloženje) je endorfin koje ljudsko tijelo prirodno proizvodi poslije vježbanja. Anandamid je pronađen samo u jednoj biljci - u kakau. Anandamid je poznat kao "Bliss Chemical" (tvar koja pruža osjećaj zadovoljstva i stvara dobro raspoloženje) jer se ispušta dok se osjećamo dobro. Kakao sadržava inhibitore enzima koji umanjuju sposobnost našeg tijela da rastavimo anandamide. To znači da e, dok jedemo kakao, prirodan anandamid i / ili kakao anandamid dulje zadržava u našem organizmu, a to znači da smo dulje dobrog raspoloženja.

Teobromin: Kakao obično sadrži oko 1% teobromina. Teobromin je učinkovita anti‐bakterijska tvar i uništava bakteriju streptococcus mutans (primarni organizam koji uzrokuje karijes). Teobromin je kemijski u srodstvu s kofeinom ali ne stimulira živčani sustav. Teobromin proširuje kardiovaskularni sustav i tako srcu olakšava posao. Ovo je jedan od glavnih razloga zašto je kakao važan dio zdrave ishrane za srce.

Antioksidanti: Kakao sadržava najvišu koncentraciju antioksidanta u usporedbi s bilo kojom namirnicom u svijetu. Ti antioksidanti uključuju polifenole, katehine i epikatehine. Gledajući po težini, kakao ima više antioksidanata nego crno vino, borovnice, acai bobice, šipak, i goji bobe ZAJEDNO.

Mangan: Mangan je ključan mineral u tragovima. Mangan pomaže željezu u oksigenaciji krvi i oblikovanju hemoglobina. Zanimljivo, mangan se također koncentrirano nalazi u suzama.

Cink: Cink je esencijalan mineral u tragovima. Cink igra važnu ulogu u imunološkom sustavu, jetri, gušterači i koži. Pored toga je cink uključen u tisuću enzimskih reakcija u cijelom ljudskom tijelu.

Bakar: Bakar je esencijalan mineral u tragovima. Bakar je pronađen prirodno u biljkama s vitaminom C. U ljudskom tijelu bakar pomaže pri tvorbi zdrave krvi.

Vitamin C: Kakao mora biti sirov da bi sadržavao vitamin C. Skuhana i obrađena čokolada ne sadrži vitamin C. 28 grama zrna kakaa daje 21 % dnevne preporučene količine vitamina C.

Omega‐6 masne kiseline: Kakao sadržava bitne omega‐6 masne kiseline. Skuhana i obrađena čokolada sadrži užežene omega‐6 masne kiseline (trans‐masnoća) koje mogu izazvati upalnu reakciju kada jedete kuhanu čokoladu.

Feniletilamin (PEA): Feniletilamin (PEA) se u obilju nalazi u kakau. PEA je osjetljiv na toplinu, mnogo PEA nedostaje u konvencionalno kuhanoj i obrađenoj čokoladi. PEA je kemijska tvar koju proizvodimo u našem tijelu kada se zaljubimo. Ovo je vjerojatno jedan od glavnih razloga zašto ljubav i čokolada imaju takav duboki spoj. PEA također igra ulogu u povećanoj koncentraciji i budnosti.

Triptofan: Triptofan je esencijalna aminokiselina koja se pretvara u važan neurotransmiter koji štiti od stresa uključujući serotonin i melatonin. Triptofan je osjetljiv na toplinu i stoga je “iskuhan” u mnogo namirnica koje su bogate proteinima i u konvencionalno obrađenoj čokoladi.

Serotonin: Serotonin je primarni neurotransmiter u ljudskom tijelu. Serotonin je u svojem kemijskom sastavu sličan triptofanu i melatoninu. Serotonin nam pomaže da izgradimo svoj “obrambeni štit od stresa”.

Prosječna hranjiva vrijednost na 100g

  • Energetska vrijednost: 3701 kJ/884 kcal
  • Bjelančevine: 0 g
  • Masti: 100 g
  • Od toga zasićene masne kiseline: 159,7 g
  • Natrij: 0 mg
  • Ugljikohidrati: 0 g
  • Od toga šećeri: 0 g
  • Vlakna: 0 g

Zemlja podrijetla: Ekvador

E-mail