Dostava je besplatna 
za sve narudžbe iznad 300 kn!

Radno vrijeme:

pon-pet 09.00-17.00

Kontakt:

Kaptol 25

Tel: 01 3739-082

Mob: 091 938 19 59

info@biodar.hr

Web shop > Sirova hrana > Organska sirova kakao zrna 100g
Organska sirova kakao zrna 100g

Organska sirova kakao zrna 100g

Cijena: 46,00 Kn
Cijena za gotovinu: 43,70 Kn

Organska sirova kakao zrna 100g

Čokolada je jedna od najomiljenijih namirnica na svijetu no mnogi ljubitelji čokolade nikad nisu ni okusili ono od čega se dobiva prava čokolada – kakao zrna! U procesu proizvodnje čokolade ona se obično prže pa time izgube većinu svojih hranjivih svojstava. Prava sirova kakao zrna su zaista super-hrana!

Theobroma kakao je jedna od najvrijednijih biljaka na svijetu, bogata vitaminima, mineralima i antioksidantima kao i važnim neurotransmiterima. Kakao zrna imaju okus poput prave tamne čokolade jer ona ustvari i jesu prava čokolada! Ova kakao zrna su lagano fermentirana i ručno guljena sorte criollo, skupljena u džunglama Ekvatora.

Kakao je zaista „hrana bogova“ kako i samo njegovo ime theobroma cacao govori. Sadrži više od 300 odredivih kemijskih tvari s pozitivnim učinkom na zdravlje.

Kakao je najbolji prirodni prehrambeni izvor sljedećih hranjivih tvari:

Magnezij: Čini se da je kakao broj 1 izvor magnezija u usporedbi s bilo kojom drugom namirnicom. Magnezij je jedan od uvelike alkalnih minerala. Pomaže srcu, mozgu i probavnom sustava (djeluje protiv začepljenja). Magnezij je također važan za razvoj snažnih kostiju. Ovo je vjerojatno primaran razlog zašto žene žude za čokoladom tijekom mjesečnog ciklusa. Magnezij pruža ravnotežu kemije mozga, razvija snažne kosti i povezan je s više sreće. Magnezij je najmanje zastupani mineral u
standardnoj ishrani. Kakao ima dovoljno magnezija da pomogne izjednačiti nedostatke ovog minerala.

Željezo: U 28 grama kakaa dobivamo 314% dnevne preporučene količine željeza. Željezo je ključan mineral u prehrani. Željezo je dio proteina koji prenosi kisik zvan hemoglobin koji odražava zdravlje naše krvi.

Krom:
Krom je esencijalan mineral u tragovima koji pomaže izbalansirati krvni šećer. Gotovo 80% Amerikanaca pokazuje nedostatke ovog minerala u tragovima. Kakao ima dovoljno kroma da pomogne izjednačiti nedostatke ovog minerala.

Anandamid: Anandamid (tvar koja pruža osjećaj zadovoljstva i stvara dobro raspoloženje) je endorfin koje ljudsko tijelo prirodno proizvodi poslije vježbanja. Anandamid je pronađen samo u jednoj biljci - u kakau. Anandamid je poznat kao "Bliss Chemical" (tvar koja pruža osjećaj zadovoljstva i stvara dobro raspoloženje) jer se ispušta dok se osjećamo dobro. Kakao sadržava inhibitore enzima koji umanjuju sposobnost našeg tijela da rastavimo anandamide. To znači da e, dok jedemo kakao, prirodan anandamid i / ili kakao anandamid dulje zadržava u našem organizmu, a to znači da smo dulje dobrog raspoloženja.

Teobromin: Kakao obično sadrži oko 1% teobromina. Teobromin je učinkovita anti‐bakterijska tvar i uništava bakteriju streptococcus mutans (primarni organizam koji uzrokuje karijes). Teobromin je kemijski u srodstvu s kofeinom ali ne stimulira živčani sustav. Teobromin proširuje kardiovaskularni sustav i tako srcu olakšava posao. Ovo je jedan od glavnih razloga zašto je kakao važan dio zdrave ishrane za srce.

Antioksidanti: Kakao sadržava najvišu koncentraciju antioksidanta u usporedbi s bilo kojom namirnicom u svijetu. Ti antioksidanti uključuju polifenole, katehine i epikatehine. Gledajući po težini, kakao ima više antioksidanata nego crno vino, borovnice, acai bobice, šipak, i goji bobe ZAJEDNO.

Mangan: Mangan je ključan mineral u tragovima. Mangan pomaže željezu u oksigenaciji krvi i oblikovanju hemoglobina. Zanimljivo, mangan se također koncentrirano nalazi u suzama.

Cink: Cink je esencijalan mineral u tragovima. Cink igra važnu ulogu u imunološkom sustavu, jetri, gušterači i koži. Pored toga je cink uključen u tisuću enzimskih reakcija u cijelom ljudskom tijelu.

Bakar: Bakar je esencijalan mineral u tragovima. Bakar je pronađen prirodno u biljkama s vitaminom C. U ljudskom tijelu bakar pomaže pri tvorbi zdrave krvi.

Vitamin C: Kakao mora biti sirov da bi sadržavao vitamin C. Skuhana i obrađena čokolada ne sadrži vitamin C. 28 grama zrna kakaa daje 21 % dnevne preporučene količine vitamina C.

Omega‐6 masne kiseline: Kakao sadržava bitne omega‐6 masne kiseline. Skuhana i obrađena čokolada sadrži užežene omega‐6 masne kiseline (trans‐masnoća) koje mogu izazvati upalnu reakciju kada jedete kuhanu čokoladu.

Feniletilamin (PEA): Feniletilamin (PEA) se u obilju nalazi u kakau. PEA je osjetljiv na toplinu, mnogo PEA nedostaje u konvencionalno kuhanoj i obrađenoj čokoladi. PEA je kemijska tvar koju proizvodimo u našem tijelu kada se zaljubimo. Ovo je vjerojatno jedan od glavnih razloga zašto ljubav i čokolada imaju takav duboki spoj. PEA također igra ulogu u povećanoj koncentraciji i budnosti.

Triptofan: Triptofan je esencijalna aminokiselina koja se pretvara u važan neurotransmiter koji štiti od stresa uključujući serotonin i melatonin. Triptofan je osjetljiv na toplinu i stoga je “iskuhan” u mnogo namirnica koje su bogate proteinima i u konvencionalno obrađenoj čokoladi.

Serotonin: Serotonin je primarni neurotransmiter u ljudskom tijelu. Serotonin je u svojem kemijskom sastavu sličan triptofanu i melatoninu. Serotonin nam pomaže da izgradimo svoj “obrambeni štit od stresa”.

Sirova zrna kakaa možete samljeti s vašim omiljenim orašastim voćem i suhim voćem kako biste stvorili nevjerojatnu čokoladnu kremu, ili jednostavno uživajte u njima tako kakvi jesu, kao nevjerojatne čokoladne lješnjake...

Zemlja podrijetla: Ekvador

E-mail