Dostava je besplatna 
za sve narudžbe iznad 300 kn!

Radno vrijeme:

pon-pet 09.00-17.00

Kontakt:

Kaptol 25

Tel: 01 3739-082

Mob: 091 938 19 59

info@biodar.hr

novosti > Detoksikacija I. dio

Detoksikacija tijela i uma - I. dio

detoksikacija-1Često se postavlja pitanje kako da budemo sjajnog zdravlja i zašto dolazi do prijevremenog starenja i raznih kroničnih bolesti. U zadnje vrijeme sve više postajemo svjedoci prodaje raznih eliksira mladosti i velikih najava kako je bolest pobjeđena. Taj novi lijek se euforično najavljuje i onda tiho postaje prošlost. Kako možemo očekivati lijek kada ne znamo ili ne želimo znati uzrok i poremećaj organizma koji vode bolesnom stanju.


Da li je bolest prirodno stanje starosti ili je ipak greška negdje drugdje?

Razmislite o ovome, jedino je čovjek u stanju da razmišlja, a ne da slijepo vjeruje. Zdravlje je najveća vrijednost koju čovjek može imati. I zato ne dopustite da pogrešne informacije stvaraju navike, navike koje vremenom postaju sastavni dio našeg života i počnu vladati našim životom. Tijekom jedne duge potrage i vremena provedenog u traženju uzroka nastajanja degenerativnih bolesti, došao sam do spoznaje da je glavni uzrok pogrešan način našeg života. I početak svega leži u zatrovanju ili toksikaciji našeg organizma. U jednom trenutku "čaša se napuni do vrha" i počnu upalni procesi kao reacija na poremećaj i preveliku opterećenost organizma. Uvijek, ali baš uvijek prije početka teških bolesti imamo upozorenje i mnoge pokazatelje upalnih procesa kao recimo, upala zubnog mesa, korjena zuba, mandula, poremećaja štitne žljezde, upale svih dijelova probavnog sustava, pojačane glavobolje da ne nabrajamo dalje. Upalni procesi su prvi znak poremećaja i on se sa današnjim medikamentima lako ublaži, ali ne i riješi. I poslije niza godina, prije ili poslije, dolazi do ozbiljnih poremećaja koji se više ne mogu lako ublažiti. I svi znamo za zabrinjavajući porast broja oboljelih od dijabetesa, karcinoma, kardiovaskularnih poremećaja, alergija .... Da li smo mi kao društvo toga svjesni i što činimo da pomognemo tim ljudima? Da li im samo predlagati skupe medikamente i ciljanu genetsku terapiju, ili ako nemaju materijalne mogućnosti ili dobro privatno osiguranje jednostvano ih prepustiti čekanju. Ali i u jednom i drugom slučaju medikamenti ne vode procesu izlječenja, jer ne poznajemo uzrok nastajanja bolesti.
A uzrok je toksikacija i opterećenje organizma, jedini lijek je detoksikacija ili uklanjanje poremećaja koji su doveli do toga. To je istina koju mnogi danas životom svojim pokazuju i koji su se sami izliječili od bolesti. Ali to nisu iskustva samo onih koji su se izliječili od raznih bolesti, nego danas širom svijeta mnogi postaju svjesni da pretežito svježa sirova prehrana vodi ka sjajnom zdravlju i životu bez bolesti.

Kako započeti detoksikaciju tijela?

Ovo je jako često pitanje i to ima svoj razlog. U pravu su oni koji pitaju, jer ovo je zaista najvažniji dio i da samo ovo započnemo u životu, možemo slobodno reći " za jedan život dosta".
Što je najvažnije od svega ako se odlučimo nešto mijenjati u životu? Da, ima jedna stvar koja je najpotrebnija, a to je "vjerovanje"u svoj razum i osjećaj da ispravno činimo. I svakako volja da to možemo sprovesti u djelo. I kada nam bude teško, a bit će nam teško, moramo vjerovati da dobro činimo i kada izgubimo jednu bitku, a sigurno ćemo gubiti mnogo u početku, da ne odustajemo, jer uvijek poslije kiše dolazi duga, taj sjaj tjelesnog i duhovnog zdravlja. I znajte da nagrade veće nema.

Govorit ćemo sada malo o smjernicama kako započeti čišćenje i ovo je ubrzani proces ako sve navedeno slijedimo, ali je zaista već puno ako samo počnemo sa sokovima i ako pijemo dosta čiste vode, ali i ako namirnice životinjskog porijekla sve više zamjenjujemo svježim biljnim namirnicama. To je proces stvaranja navika koje vode sjajnom zdravlju; i samo polako i hrabro, jer "vi to možete".

1.
Najbolji je početak sa svježe cijeđenim sokovima od voća i povrća, može i kašastim zelenim sokovima, tzv. smoothie, ali su prešani sokovi bolji u početku. Ako smo se prije hranili uobičajenom građanskom hranom, onda je puno bolje krenuti sa svježe prešanim sokovima od povrća kao što su mrkva, cikla, celer, ili mrkva, jabuka i komorač. Svakako na prvom mjestu su i zeleni sokovi od mrkve i špinata, ili mrkve, kelja, zelene salate. Po želji dodajemo i peršin, đumbir, samoniklo bilje.... I ne opterećujte se u kojem omjeru mora biti prisutan udio povrća ili voća u soku.

detoksikacija-3Za početak je najbolja osnova svakog soka mrkva jer sjajno čisti jetru, a drugo dodavajte po želji i kako vam je u početku ukusno. Hrana mora biti ugodna i to je jako važno, jer se mi u početku tek privikavamo na promjene i moramo si dati dovoljno vremena da počnemo pravilno osjećati okus i vrijednost hrane. Zato ne žurite, polako je najbrže. Pravite svaki dan 0,5 L soka ili više ako imate mogućnosti. I uvijek ga konzumirajte pola sata prije ili par sati poslije jela ili kao jedan cjeloviti obrok. I počnite stvarati navike pravljenja svježih sirovih salata; uz sok to je jedan cjeloviti obrok, ili dodatak našem svakodnevnom obroku. O sokovima i sirovoj hrani smo već dosta govorili u našim drugim člancima ili u receptima za pripremu hrane i sokova, a pogledajte i knjige koje nudimo u svezi sirove prehrane.

U početku je najteže, zato čitajte, idite na seminare ili radionice, učite se. Ali ne zaboravite najvažnije: svježe voće i povrće, orašaste plodove, klice, alge, masnoće kao avokado, lan, suncokret, orasi, bademi, masline. Sladilo kao med, agava. Ali više od svega u početku su važni svježe cijeđeni sokovi od voća i povrća. I koliko smo god u mogućnosti koristiti hranu koja je prirodno uzgajana, a nažalost danas moramo isticati, organska ili bio.

2.
Ako želimo ubrzati ovaj proces detoksikacije tijela, onda je jako važno da prije početka promjene prehrane ili tijekom promjene prehrane napravimo i čišćenje debelog crijeva. Terapija ili čišćenje debelog crijeva je jednostavan proces pranja debelog crijeva i otapanja i čišćenja naslaga nagomilanih godinama na stijenkama i u džepovima debelog crijeva.To možemo i sami učiniti koristeći destiliranu mlaku vodu sa malo limunovog ili soka od mladih izdanaka pšenice. Temperatura vode ne smije prelaziti toplinu našeg tijela. Potreban aparat za klistir možemo nabaviti u apotekama. Većini je ovo neugodno ili nezgodno činiti i zato mi preporučavamo da je za početak bolje napraviti kolonhidro terapiju u centrima koji su opremljeni iskustvom i opremom za to. Tu svakako možete i više saznati o svim pojedinostima i važnosti ove terapije i vidjeti, ali i osjetiti prvi put kako se to radi. Pogledajte više informacija o ovim centrima koji rade ovu terapiju i biodar preporuku pod naš link: korisni linkovi - ili pogledajte našu facebook stranicu.

3.
U početku bi proces detoksikacije trebao trajati oko 3 tjedna, a ako vam je u ovom periodu teško biti potpuno na sirovoj hrani, što je i poželjno, nemojte se opterećivati. Generalno nemojte unositi puno hrane u ovom periodu i sokovi od voća i povrća su izvrsni u početku, jer ne opterećuju organizam i savršeno ga regeneriraju. Malo kuhane hrane ne škodi puno, ali bi bilo jako poželjno da hrana bude biljnog porijekla, a od životinjskih namirnica med i mliječni sirovi proizvodi, ali ne pretjerivati. Poželjno je u prva tri tjedna izbjegavati bilo kakvu životinjsku masnoću pa tako i sir i mlijeko. Znate i sami da je kvaliteta namirnica od presudnog značaja, zato tražite hranu organskog ili prirodnog porijekla. Poteškoće koje možete imati u početku su sljedeće: slabost organizma, drhtanje tijela, povećena nervoza, nemir, znojenje tijela, loša stolica u početku, silna potreba za uobičajenom hranom. Da, to je normalno i svi smo u početku imali neke od ovih simptoma; to je i najteži dio kao i kod posta. Izdržati, biti strpljiv, čekati. Zato radite nešto, izađite iz kuće, slušajte muziku i pjevajte, čitajte samo knjige sa pozitivnim mislima, budite u prirodi, razgovarajte sa ljudima koji su to prošli, čitajte njihove knjige ili riječi koje vas još više učvršćuju na putu koji ste upravo započeli. Ali ima mnogih koji to ne mogu proći sami i sreća je da danas imamo sve više ustanova koje provode ove detoksikacije ili post i to je zaista velika pomoć, pogotovo za teško kronične bolesnike, jer u početku nemamo snage da se sami odupremo snazi moćnih navika tijela. Da, zaista to nije lagano i tu nema dvojbe, ali drugog načina nema. Ali znajte svima nam je bilo teško u početku, ali nema nikoga tko kasnije nije uvidio lakoću života i sjaj energije i bio duboko zahvalan da je to osjetio.
Rekli smo na početku da rezultati postaju zaista vidljivi nakon 3 tjedna, ali znajte da potpuna detoksikacija traje znatno duže ovisno o stanju našeg organizma i našem duhovnom stanju. Ali kada započnete detoksikaciju bit ćete ohrabreni vidljivim rezultatima već nakon kratkog vremena i to nam svima pomaže da nastavimo polako dalje. Zato samo polako, u životu ne ide ništa preko noći, započnite i ostanite na putu, ali nemojte zaboraviti živjeti i smijati se.
I ne biti previše strogi.

4.
Sdetoksikacija-4vakodnevno se tuširajte, može i par puta, jer osim unutarnjeg čišćenja vodom ili terapije debelog crijeva, jako je važno i vanjsko čišćenje. Voda je sjajna u procesu čiščenja, pogotovo onih dijelova tijela i kože koji luče znoj, kao i stopala. Ovo je važan dio detoksikacije i svakako najugodniji i nikome ne pada teško. Voda ne da samo čisti tijelo izvana, nego li je sjajno otapalo i čistač svih naših organa od štetnih nakupina tijekom našeg života. Najbolja tzv. živa voda se nalazi u sokovima od voća i povrća, a druga najbolja čista voda je destilirana voda koju sami radimo i zaista je sjajna u ovom procesu detoksikacije tijela i živčanog sustava, ali svakako i kasnije. Pogledajte sliku našeg Waterwise destilatora nakon destilacije i ostatka štetnog taloga koji se lijepi za stijenke lonca destilatora, a to isto se događa kada koristimo tvrdu vodu punu klora, kalcija, magnezija, sulfata... koja zatvara naše fine kapilare i prijanja uz stijenke probavnog sustava. Današnja tvrda industrijska voda je puno veće zlo nego što smo informirani. Isto tako kisele kišnice doprinose zatrovanosti tla i podzemnih a time i izvorskih voda, čak i u područjima u kojim nema velike industrije. Razmislimo o važnosti vode po neše zdravlje. Količinu vode koju bi trebali piti ovisi koliko pijemo sokova, ali recimo oko 1,5 L dnevno. O destiliranoj vodi za piće i važnosti vode smo već govorili u članku o destiliranoj vodi.

5.
Izađite na svjež zrak, u prirodu, pokraj vode, ili otvorite prozor u večernjim satima ili rano ujutro i polako dišite.
Budite svjesni svakog dijela tijela, dišite rukama, cijelim tijelom, polako iz trbuha prema glavi - centralnom dijelu našeg bića , ali polako, radosni. U početku brojite 1, 2, 3... udišem, malo zastanite, osjetite, i onda polako 1, 2, 3, 4... izdišem. Ali polako, brojke nisu važne, nego onoliko koliko je vama u tom trenutku prirodno. I znajte disanje je jako važno, dok dišemo i živimo, a svjesnim disanjem polako smirujemo i sebe, jer u tim trenutcima nema ničega, samo mi sami. U početku to još ne razumijemo, ali zaista samo dišite ovako svaki dan jedno vrijeme, par mjeseci i pomalo ćete razumjeti i biti jako zahvalni, kao i svi mi koji smo to prošli. Cilj ovih vježbi disanja nije da se promjeni ciklus disanja, to dolazi vremenom prirodnim putem, nego da se obrati pažnja na udisaje i izdisaje. Ovo je važno da razumijete i ne činite sport od vježbi disanja. Samo lagano dišite i brojite uvijek u mislima, to je u početku neophodno, a vremenom nestaje samo od sebe. Uvijek ostavite malo rezervnih mogućnosti pri dužini udisaja i izdisaja, a to znači bez naprezanja. Disanje se ne može nasilno ubrzati ili usporiti bez posljedica po naš organizam , zato polako. Udišite i izdišite u kontinuitetu svaki dan navečer i ujutro 15-tak minuta, neka struje daha idu prirodno, kao rijeka, a vremenom ćete razumjeti i početi osjećati struje udaha i izdaha. Koncentraciju je nemoguće postići ako je disanje neuravnoteženo. Zato je pažljivo disanje od esencijalne važnosti za nas ljude. Najbolji položaj je uvijek onaj koji nam je i najugodniji. Sjedite na stolicu, možete i stajati "ali obavezno uspravite kičmu". Možete zauzeti jedan položaj iz yoge, ali možete i ležati opušteno na leđima. Ruke opustite na koljenima, ili ih privucite u predjelu pupka, lijevu ispod desne i dlanove okrenite prema gore. Ako ležite opustite ruke pored tijela, lagano razmaknite noge u širini ramena i dlanove okrenite uvijek prema gore.

Naglašavamo, ne pretjerujte sa vježbama disanja i ako želite raditi napredne tehnike disanja morate ili biti jako intuitivno razumni ili imati instruktora. Vladanje i upravljanje disanjem i samim time energijom u nama je dugotrajan proces, ali je opasno ubrzavati ga jer zahtijeva veliku čistoću tijela i uma. Sve treba svoje vrijeme i velika je potreba u svemu biti strpljiv, a tome se čovjek najteže uči.
Da, biti strpljiv, u zen učenju, moram vam ispričati - kada učenik pretjera u vlastitim umnim igrama, jedan veliki kineski zen učitelj uzme dobar štap, onako malo jači i iznenada dolazi do prenošenja duha i učenik brzo primi bit praznine. Zaista dobar štap uvijek djeluje, zato se i kaže čarobni...Zato polako, jer nema ništa korisnije nego li polako udisati sa osmjehom, i isto tako još laganije izdisati sa srećom.

I izađite na sunce i krećite se, radite na polju, kupajte se u ovom daru svjetlosti koji sve pokreće, pa tako i naš život. Gledajte ga ili rano ujutro pri izlasku ili na večer pri zalasku. Sjednite ili kleknite u travu, može i u dvorištu , gradskom parku, na balkonu i pri tom držite lagano otvorene oči i gledajte spiralni vrtlog koji nam odašilje i primajte ga u predjelu između očiju. Okrenite i dlanove ruku prema suncu i budite sretni. Ovi trenutci pripadaju samo vama. Koliko vremenski da gledate? Uvijek je malo najviše, ne pretjerujte, ne žurite, a i zašto bi kada je sreća biti i živjeti, a cilj je i onako uvijek sa nama. Zato zaboravite vrijeme, gledajte i opustite se i kada počnete suviše treptatati očima, onda je za danas dosta i idite s mirom. Ali znajte, ne moramo gledati u sunce ako ne želimo, samo izađimo i uživajmo u ovom daru života kada god imamo mogućnosti i bilo gdje se nalazili.


Svi mi imamo pravo ići svojim životnim putem i susretati se sa različitim životnim percepcijama. Način na koji gledamo stvari i kako doživljavamo svakodnevnicu uvelike određuje naš život.
detoksikacija-2

Cilj ovog članka nije da vam govorim o načinu kako bi vi trebali živjeti jer na to nemam pravo, ali vam govorim o jednostavnoj istini. Istini da mi ljudi možemo živjeti bez bolesti, živjeti jedan život koji nadilazi sva naša očekivanja. Ali je uvjet da budemo razumni, da se hranimo laganom prirodnom hranom i budemo zadovoljni trenutnim životom, jer naše misli su početak svega i presudno određuju našu sudbinu i život.
Sebičnost, zavist, ljubomora i bezosjećajnost je naše siromaštvo i manifestacija nižeg čulnog stanja. To je ujedno i uzrok patnje naše civilizacije sve do današnjeg dana i bolest koja se najteže liječi.

Šta je uzrok ove bolesti koja se prenosi kao epidemija kroz svaku formu odgoja, obrazovanja i vladanju u društvu?. Razmislimo..... zašto ovo stanje samo u čovjeku srećemo?

Mir, jednakost i sreća su bogatstvo našeg duha i mi postajemo ono što mislimo i sami utičemo na svoju sudbinu. Da, danas je teško početi drugačije misliti, kada je cijelo društvo okrenuto iskorištavanju drugih i stvaranju materijalne premoći. Nije problem imati materijalno blagostanje, nije problem imati sve, nije problem željeti sve, ali je pogrešno kada to želimo samo za sebe i pri tome koristimo druge. Da, sebičnost je ozbiljna poremećenost našeg društva. Ramislimo o tome, a jedino čisto srce može vodi ka sreći i blagostanju. Blagostanju kojeg čim više dajemo - više se uvećava. Ako smo nesretni, sami, bolesni, znajte da utjehe i lijeka ima. Ali isto tako, mi smo prvo odgovorni za svoje zdravlje i bez toga nema ni dugotrajne sreće ni mira za nas ljude. Zato budite razumni i činite koliko ste u mogućnosti, ali činite jer vrijeme prolazi i male promjene u prehrani kao i smanjivanje nekih štetnih navika veliki je početak za naše zdravlje i postizanja mira u nama.

Budite hrabri, budite vrijedni, istrajni ...
Sretni možemo biti samo ako smo zdravi.
I znajte, što istinski poželimo i dogodi se.

2.Dio govori o jednoj puno većoj detoksikaciji.

Svako dobro i mir svima.
Siniša Pavičić


Vezani članci: